Ombytning af mit kørekort

Som udgangspunkt er alle kørekort som er udstedt i et EU-land samt Norge, Island og Lichtenstein gyldige til kørsel i Spanien.

Dog gælder følgende regler:

  • Kørekortet skal være gyldigt i ens hjemland

  • Hvis man er resident i Spanien gælder de spanske regler for gyldighedsperiode, forlængelse, fysiske krav og klip i kørekortet.

  • Hvis der på kørekortet ikke er angivet en udløbsdato, og man er resident i Spanien, skal kørekortet ombyttes til et spansk kørekort senest 2 år efter man er blevet resident.

Kan jeg købe og sælge bil i Spanien?

Både residente og ikke-residente kan købe og sælge bil i Spanien.

Hvis bilen købes hos en forhandler er det normalt forhandleren der sørger for at bilen bliver omregistreret i køberens navn.

Mange vælger at købe og sælge privat, og her er man selv ansvarlig for at bilen bliver omregistreret. For sælger er det vigtigt, at have sikkerhed for at bilen bliver omregistreret i den nye ejers navn, da man ellers fortsat er ansvarlig for betaling af vejskat til kommunen og evt. bøder mv. Ved omregistrering betales et gebyr til Trafico (Motorkontoret) plus en ejerskifteskat på 4 eller 8 %, afhængig af motorstørrelse, af bilens aktuelle værdi. Bilens aktuelle værdi kalkuleres ud fra den officielle prisliste fra Amtet/Staten.

Mange vælger at lade MW Services udføre ejerskiftet, da det ikke er helt uproblematisk at gennemføre processen rigtigt.

Kan jeg få min egen bil indregistreret i Spanien?

Er du resident i Spanien er det, i henhold til den seneste revision af færdselsloven, obligatorisk at indregistrere din udenlandsk registrerede bil.

Denne proces tager typisk op til 3 uger og indebærer at bilen skal igennem et syn her i Spanien og efterfølgende indregistreres i Trafico (motorkontoret). De fleste vælger en Gestor til dette, da der i processen skal foretages en række handlinger som det er nødvendigt at have kendskab til på forhånd.

Omkostninger til indregistreringen er typisk 700-800 euro i faste omkostninger (typegodkendelsesrapport, syn, plader, gebyr Trafico, Vejskat til kommunen og honorar til Gestor) plus indregistreringsafgift, som er baseret på bilens markedspris, alder og motorstørrelse. Jo mindre og mere moderne bil, jo mindre afgift. Afgiften er nul, hvis bilens CO2 udledning er under 120 g/km, og 16,90 % af bilens nuværende værdi, hvis CO2 udledningen er højere end 200 g/km.

Hvad gør jeg hvis jeg får en bøde?

Alle kan være uheldige og få en trafikbøde. Det kan være en parkeringsbøde eller for at køre for stærkt eller andet.

Det er her vigtigt at vide, at det for de allerfleste bøder gælder, at disse reduceres med 50 % hvis de betales indenfor 20 dage fra den dag de er modtaget.

Hvad er promillegrænsen i Spanien?

Promillegrænsen i Spanien er 0,5. Bøden starter ved 500 euro og går op til 1000 euro ved en promille på 1,00. Herefter bevæger man sig over i feltet med fratagelse af kørekort og fængselsstraf.

Hvis jeg cykler?

Det er obligatorisk for børn under 16 år at bære cykelhjelm i byerne.

Det er ikke tilladt at køre med hovedtelefoner på landevej.